Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 03:34
Przeczytaj!

Dlaczego warto jeść nabiał?

Nabiał to dość ogólna nazwa dla produktów spożywczych, których cechą wspólną jest ich mleczne pochodzenie. Do tych produktów zaliczamy oczywiście mleko, a także jego liczne przetwory, tj. twarogi, sery, jogurty, masło, kefiry, śmietany czy serki homogenizowane.
  • 25.11.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dlaczego warto jeść nabiał?

Wartości odżywcze nabiału

Produkty mleczne to świetne źródło cennego białka, a także witamin B2, B12, D oraz składników mineralnych tj. wapń, fosfor, magnez i jod. Nabiał zawiera także stosunkowo niską zawartość tłuszczów, co bez wątpienia jest cenną informacją dla osób dbających o linię.

 

Nabiał w każdym wieku

Przetwory z mleka zajmują istotne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Stanowią tym samym niezbędny elementem każdej diety, szczególnie w przypadku małych dzieci. Zawarty w produktach z mleka wapń ma zbawienne działanie na układ kostny dorastających maluchów. Pierwiastek ten jest także bardzo istotnym składnikiem właściwie skomponowanej diety kobiet w ciąży i osób starszych ze względu na większą łamliwość kości. Wie o tym każdy, renomowany producent wyrobów z mleka, dlatego warto sięgać po  nabiał wysokiej jakości z dobrym składem.

 

Jak przyrządzić zdrowe śniadanie z nabiałem?

Każdy komu zależy na zdrowej diecie, powinien zadbać, aby w jego śniadaniu znalazł się nabiał. Jak prawidłowo skomponować śniadanie zawierające przetwory z mleka? Wystarczy zjeść pełnowartościowe pieczywo z jajkiem, twarogiem lub serem. Bardzo dobrym pomysłem są także jogurty owocowe i naturalne, a także kefiry, które świetnie komponują się ze zdrowymi płatkami. Po porannym posiłku warto także wypić szklankę ciepłego albo lekko schłodzonego mleka.

 

Jak znaleźć dobry nabiał?

Duża ilość produktów z mleka dostępnych w polskich sklepach niestety nie ma wiele wspólnego z  pełnowartościowymi produktami, które wytwarza się metodami tradycyjnymi. Sposób na uniknięcie pomyłki jest wyjątkowo prosty. Wybierając ser lub jogurt warto przyjrzeć się uważnie etykiecie i unikać produktów, które zawierają sztuczne barwniki czy konserwanty. Dlatego warto wybierać świadomie i kupować nabiał m.in. w http://www.krasnystaw.eu, bez GMO, od lokalnych rolników.

--- Artykuł sponsorowany ---