Jak mierzy się wydajność?
W przypadku grzejników ich moc oraz jakość grzewczą określa się za pomocą wydajności, czyli wskaźnika pokazującego, jak wiele energii cieplnej jest w stanie przekazać do otoczenia w maksymalnie krótkim czasie. W praktyce oznacza to, że najwydajniejsze są te grzejniki, które nagrzewają się szybko, długo pozostają ciepłe i oddają najwięcej energii do pomieszczenia, w którym się znajdują. Wydajność grzejników dostępnych chociaż tu: http://www.kamisan.pl/oferta/technika-grzewcza/grzejniki można zwiększać lub zmniejszać operując dwiema zmiennymi: wielkością, czyli liczbą tak zwanych żeberek oraz materiałem, z jakiego wykonano grzejnik.
Wielkość ma znaczenie
Zasada jest prosta: im więcej żeberek w kaloryferze, tym większą powierzchnią grzewczą on dysponuje i przekazuje automatycznie więcej ciepła. Dlatego w salonach, jadalniach i w większych pomieszczeniach stosuje się albo dłuższe grzejniki, albo montuje ich co najmniej kilka, bo tylko wtedy są w stanie odpowiednio je ogrzać w krótkim czasie oraz utrzymać optymalną temperaturę jak najdłużej. Z wielkością kaloryferów nie można jednak przesadzać: zbyt długie potrzebują więcej czasu, aby się nagrzać.
Tak jak materiał
Nie bez znaczenia dla wydajności grzejników pozostaje materiał, z którego producent je wykonał. Stosowane od dawna kaloryfery żeliwne mają ogromną przewagę nad stalowymi czy aluminiowymi: oddają do pomieszczenia najwięcej ciepła przy najmniejszej powierzchni żeberek. Są jednak od nich zdecydowanie cięższe. Z kolei kaloryfery ze stali czy aluminium są kilkukrotnie lżejsze i prezentują się o wiele lepiej pod względem estetycznym. Mniejsza waga pozwala zastosować większą liczbę żeberek, czym skutecznie niweluje się różnice w mocy grzewczej w porównaniu z grzejnikami żeliwnymi.