Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 03:26
Przeczytaj!

Domowe ciasta na Boże Narodzenie

Okres przedświąteczny w Polsce to czas niezwykle intensywny dla każdej Pani domu. Gruntowne porządki, zakupy, przygotowywanie tradycyjnych potraw potrafi przyprawić o zawrót głowy. Nie sposób jednak wyobrazić sobie te magiczne i wyjątkowe dni bez podania aromatycznego piernika, ciasteczek korzennych, keksa, sernika czy orzechowca. Nie ma też nic lepszego niż świeże domowe wypieki, od zapachu których kręci się w głowie. Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby spędzić go w kuchni. Warto wówczas sięgnąć po sprawdzone desery, które serwuje najlepsza cukiernia w Lublinie.
  • 30.12.2019 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Domowe ciasta na Boże Narodzenie

Piernik

Piernik na obficie zastawionym świątecznym stole, natomiast małe pierniczki na choinkę to bez wątpienia obowiązkowy zestaw gwiazdkowy. Ich niesamowity korzenny aromat niemal natychmiast przywodzi na myśl wyjątkowy świąteczny czas.

 

Sernik

Pyszny i bardzo uniwersalny sernik gości na naszych stołach niemal przy każdej okazji. Podczas świąt można wybrać wersję kojarzącą się z Bożym Narodzeniem, choć nie ulega wątpliwości, że ten rodzaj ciasta ma dziesiątki różnych odsłon, a każda jest tak samo pyszna. Najbardziej tradycyjne serniki to wiedeński, krakowski, a także wersja na zimno. Cukiernia w Lublinie, którą warto sprawdzić  http://www.mielnik.lublin.pl/sklepy-firmowe/lublin

 

Orzechowiec

Ciasto wyjątkowo słodkie i niezwykle aromatyczne przypadnie do gustu największym łasuchom w rodzinie. Orzechowce, to tradycyjnych pierników i makowców, najczęściej pojawiające się wypieki na świątecznych stołach. Wszelkiego rodzaju orzechy, laskowe, włoskie czy migdały, kojarzą się z bożonarodzeniową atmosferą niemal od zawsze. Warto zadbać o to, aby ten pyszny deser znalazł się na stole jako idealne uzupełnienie filiżanki parującej czarnej kawy.

 

Makowiec

Czym byłoby Boże Narodzenie bez zapachu kutii, klusek z makiem czy piekącej się w kuchni strucli? Mak to bez wątpienia jeden z najbardziej nieodzownych elementów bożonarodzeniowej kuchni. Według ludowych wierzeń, mak podany w Boże Narodzenia miał zapewnić domownikom szczęście i powodzenia. Z pewnością nie warto zadzierać z przeznaczeniem i dołożyć wszelkich starań, aby znalazł się na stole również w tym roku.

 

--- Artykuł sponsorowany ---