Piernik
Piernik na obficie zastawionym świątecznym stole, natomiast małe pierniczki na choinkę to bez wątpienia obowiązkowy zestaw gwiazdkowy. Ich niesamowity korzenny aromat niemal natychmiast przywodzi na myśl wyjątkowy świąteczny czas.
Sernik
Pyszny i bardzo uniwersalny sernik gości na naszych stołach niemal przy każdej okazji. Podczas świąt można wybrać wersję kojarzącą się z Bożym Narodzeniem, choć nie ulega wątpliwości, że ten rodzaj ciasta ma dziesiątki różnych odsłon, a każda jest tak samo pyszna. Najbardziej tradycyjne serniki to wiedeński, krakowski, a także wersja na zimno. Cukiernia w Lublinie, którą warto sprawdzić http://www.mielnik.lublin.pl/sklepy-firmowe/lublin
Orzechowiec
Ciasto wyjątkowo słodkie i niezwykle aromatyczne przypadnie do gustu największym łasuchom w rodzinie. Orzechowce, to tradycyjnych pierników i makowców, najczęściej pojawiające się wypieki na świątecznych stołach. Wszelkiego rodzaju orzechy, laskowe, włoskie czy migdały, kojarzą się z bożonarodzeniową atmosferą niemal od zawsze. Warto zadbać o to, aby ten pyszny deser znalazł się na stole jako idealne uzupełnienie filiżanki parującej czarnej kawy.
Makowiec
Czym byłoby Boże Narodzenie bez zapachu kutii, klusek z makiem czy piekącej się w kuchni strucli? Mak to bez wątpienia jeden z najbardziej nieodzownych elementów bożonarodzeniowej kuchni. Według ludowych wierzeń, mak podany w Boże Narodzenia miał zapewnić domownikom szczęście i powodzenia. Z pewnością nie warto zadzierać z przeznaczeniem i dołożyć wszelkich starań, aby znalazł się na stole również w tym roku.