Projekt przewiduje dwa etapy. Pierwszym są warsztaty kulinarne i technologii budowy wędzarni. Drugim etapem, wspieranym przez Starostwo Powiatowe w Pile będzie organizacja wydarzenia integracyjnego, połączonego z konkursem grillowania, zawodami sportowymi i smacznym poczęstunkiem oraz organizacja wykładu o sprzedaży bezpośredniej, kooperatywach spożywczych i rolnictwie wspieranym społecznie RWS.
W warsztacie kulinarnym zastosowaliśmy podział na mistrzów i uczniów. We wczorajszym spotkaniu mistrzem był Roman Kajnat z Jaraczewa. Przekazał nam tajniki peklowania szynek, pokazał jak zawinąć szynkę w szpagat wędliniarski. Każdy z uczestników dostał pod opiekę do domu zapeklowane mięso, które będzie wędzone na warsztatach 17 września. Drugi mistrz Janusz Drożdż omówił rodzaje drewna do wędzenia oraz omówił technologię budowy swojej wędzarni. Mistrzowie przekazali nam informacje o przyprawach oraz sprzęcie jaki stosuje się przy wędzeniu. Na warsztatach smakowaliśmy wędzone nóżki oraz największy rarytas z ręki Janusza, trzyletnią szynkę, wędzoną przez 60 godzin, która przez ostatni rok wisi w wędzarni.
Kolejne przewidziane spotkania to: wędzenie i przygotowanie kiełbasy i boczku (Mistrz Janusz -Ranczo Skrzatusz), peklowanie i wędzenie dziczyzny (Mistrz Michał Mikołajczyk z Polskiego Związku Łowieckiego), wędzenie ryb (Mistrz Ziemowit Pirtań - Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo). Zostały ostatnie wolne miejsca. Zapraszamy do udziału w tej smacznej przygodzie.
W przygotowaniu jest mobilna, metalowa grillo-wędzarnia, robiona przez lokalnego ślusarza Jana Walaska, która po zakończeniu projektu będzie w dyspozycji OSP Szydłowo. Mieszkańcy gminy oraz organizacje pozarządowe będą mogli wypożyczać ją do swojego użytku.
Grupę nieformalną składającą projekt tworzę ja, moja żona Dorota i Janusz. Podziękowania dla strażaków ochotników za objęcie patronatu. Podziękowania za przyjęcie partnerstwa w projekcie kierujemy również do Starostwa Powiatowego w Pile, Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo i Polskiego Związku Łowieckiego oraz Agroturystki Ranczo Skrzatusz za udostępnienie swojego uroczego miejsca.
Tobiasz Wiesiołek
Napisz komentarz
Komentarze